ALGEMENE VRAGEN & ANTWOORDEN OVER CAVIA'S

Klik op een vraag hieronder om het antwoord te lezen
Kan je twee cavia’s bij elkaar doen?

Ja, cavia’s zijn sociale dieren en zijn graag met zijn tweeën. Het kunnen dieren van hetzelfde geslacht of van verschillend geslacht zijn die je bij elkaar zet. Soms is het verstandig om ze te castreren van tevoren. Het aan elkaar laten wennen van cavia’s heeft soms wat tijd nodig.

Kan je een konijn en een cavia in 1 hok doen?

Je moet het nieuwe konijn rustig introduceren en het liefst niet in het hok maar eerst op neutraal gebied aan elkaar laten wennen. Vooral voedsters (vrouwtjeskonijnen) verdedigen hun hok tegen indringers. Dus je kunt beter het konijn bij de cavia in het hok zetten dan de cavia bij het konijn in het hok.

Kan je een cavia ook enten?

Nee, er zijn momenteel geen ziektes waar cavia’s tegen ingeënt worden.

Wat voor eten moet ik mijn cavia geven?

Cavia’s maken net als mensen zelf geen vitamine C aan en moeten dit dus via het voer binnen krijgen. Hamster -of konijnenvoer bevat geen vitamine C en is dus niet geschikt voor cavia’s.

Caviabrokjes bevat wel vitamine C, maar soms zit hier niet voldoende vitamine C in en moet er extra vitamine C gegeven worden. Vitamine C zit in groenvoer en in vitamine C tabletten. Deze tabletjes zijn voor cavia’s een lekkernij en kunt u ze regelmatig aan de cavia geven.

Cavia’s zijn erg gevoelig voor variaties in de voeding. Begin daarom altijd een met kleine hoeveelheid van een nieuw voer en let op de ontlasting en het gedrag van het dier. Als het dier het nieuwe voer goed lijkt te accepteren, kun je wat meer geven.

Jonge cavia’s moeten leren om diverse soorten groenvoer, groenten en fruit te eten. Als ze dit niet op jonge leeftijd leren dan hebben ze er moeite mee om nieuwe dingen te eten als ze ouder zijn.

Het dieet van de cavia ziet er als volgt uit:

Caviabrokjes: 30 -35 gram per volwassen dier per dag. Voerresten op tijd weghalen zodat ze niet geen beschimmelen.

Hooi: onbeperkt, maar wel schoon en fris (dus niet nat en beschimmeld). Het hooi is van belang voor het afslijten van de tanden en kiezen. De tanden en kiezen groeien bij cavia’s hun hele leven door.

Groenvoer (met mate): paardebloembladeren, klaver, weegbree, gras. Het groenvoer moet wel vers zijn en eventueel schoongemaakt (modder eraf).

Groenten en fruit (met mate): boerenkool, koolraap, paprika, wortelen, appel, peer, andijvie, sla, komkommer, bleekselderij, sinaasappel, etc. De groenten en het fruit moeten altijd eerst gewassen worden en nooit direct uit de koelkast komen (moet eerst op kamertemperatuur zijn).

Granen (met mate): gerst, haver, tarwe en oud bruin brood.

Knaaghout zoals beukentakjes met blad, wilgentakken, fruitboomtakken of grof stro.

Vitamine C tabletje met sinaasappel smaak: 1 tabletje om de 2 dagen afhankelijk van de hoeveelheid vitamine C in de rest van het dieet.

Vers drinkwater (onbeperkt). Cavia’s kunnen 50 – 100 ml water per dier per dag drinken.

NB: het geven van een liksteen aan cavia’s kan soms leiden tot de vorming van blaasstenen en is om die reden niet verstandig om te doen.

Mag ik mijn cavia ook kool en sla geven?

Jawel, maar je moet voorzichtig zijn met koolsoorten, sla en klaver. Deze voedingsmiddelen kunnen al in zeer kleine hoeveelheden gasvorming in de darmen veroorzaken. Dus maar kleine hoeveelheden geven, als je het al geeft.

NB: Giftig zijn o.a.: rauwe bonen, kiemende aardappelen, boterbloem, speenkruid, gouden regen, taxus en rododendron.

Is een cavia ook zindelijk?

Nee, cavia’s zijn niet zindelijk en het is ze ook niet aan te leren.

Wat kan ik doen aan de lange tanden van mijn cavia?

Cavia’s horen hele lange tanden te hebben en ze zijn pas te lang als de tanden van boven en onder langs elkaar heen groeien. Als ze werkelijk te lang zijn kan je dierenarts er een stukje afknippen.

Mijn cavia heeft jeuk, hoe komt dat?

Jeuk bij cavia’s wordt in de regel veroorzaakt door schurftmijten. Dit geeft ernstige jeuk waaraan de cavia (in ernstige gevallen) kan overlijden. Het wordt in de regel behandeld met ivermectine.

Waarom eet mijn cavia niet meer?

Dit kan door allerlei verschillende en zeer uiteenlopende oorzaken zijn. Het is niet verstandig om het even aan te zien want een cavia die een paar dagen niet eet, heeft een leververvetting en is in de regel ten dode opgeschreven. Op het moment dat een cavia niet eet moet je ermee naar een dierenarts om hem te laten onderzoeken. Oorzaken kunnen zijn: haken op de kiezen (die groeien bij cavia’s door), te lange tanden, blaasontsteking, gas ophoping in de maag, buikpijn, haarballen, stress, etc.

Kan je een cavia ook steriliseren of castreren?

Ja, castreren gebeurt geregeld bij beertjes die samenhokken met vrouwtjes. Steriliseren doen we vaak met vrouwtjes die problemen hebben gekregen met hun eierstokken, zoals cysten op de eierstokken (zulke cavia’s hebben dan beiderzijds kale plekken die niet jeuken).