ALGEMENE VRAGEN & ANTWOORDEN OVER KNAAGDIEREN

Klik op een vraag hieronder om het antwoord te lezen
Wat voor bodembedekking moet ik bij mijn ratten gebruiken?

Ratten kunnen slecht tegen stof, dus zaagsel is geen goede bodembedekking voor ratten. Bij ratten kan je beter beukesnipppers gebruiken, dit stoft niet zo erg als zaagsel.

Waarom kan de bodembedekking bij ratten niet gewoon zaagsel zijn?

Ratten kunnen slecht tegen stof, ze kunnen er benauwd van worden. Sommige ratten krijgen zelfs door stof een longontsteking en gaan er dood van.

Van welke knaagdieren groeien de tanden en kiezen door?

Van ratten, muizen, gerbils en hamsters groeien alleen de tanden door. Van konijnen, cavia’s, chinchilla’s en degoes groeien zowel de tanden als de kiezen door.

Wat voor knaagdieren zitten graag met zijn tweeën?

Ratten, muizen,chinchilla’s, gerbils en degoes zijn sociale dieren die het liefst met zijn tweeën (van dezelfde soort) gehuisvest worden.

Wat voor knaagdieren zijn liever alleen?

Hamsters zijn solitair levende dieren, dit houdt in dat ze het liefst alleen zijn.

Mijn rat heeft een bult. Kan je die ook weghalen?

Bulten bij ratten zijn in de regel goedaardig en zijn prima weg te halen. Het is wel belangrijk dat je niet te lang wacht met het laten weghalen van de bult. Als zo’n bult eerst de tijd krijgt om heel groot te worden, dan is het voor de rat een groter risico om hem weg te halen dan bij een kleinere bult. De narcose van de rat is goed uitvoerbaar met ons narcoseapparaat. Voordat je een afspraak maakt voor operatie moet er eerst gekeken worden of de rat wel geopereerd kan worden.

Mijn muis heeft een bult is het verstandig om die weg te halen?

Helemaal voor muizen geldt dat de patiënt eerst bekeken moet worden voordat er geopereerd kan worden. Bij muizen zijn bulten namelijk nogal eens kwaadaardig en zaaien snel uit in het lichaam. Uitgezaaide tumoren (bulten) hebben een slechte prognose, dit houdt in dat de dieren er dood aan gaan.